Olivera Radovanović - Smeh Joga Srbija - Učitelj Smeh joge

Olivera Radovanović

Predsednik udruženje

Olivera Radovanović otključava skrivene potencijale i povećavam produktivnost pojedinaca, timova i korporacaija. Svedok je moći našeg unutrašnjeg potencijala za samoisceljenje kroz smeh.

Trener – Speaker – Coach

Ja jesam smeh.

učitelj smeh joge Oliverom Radovanović

Smejem se, dakle postojim. – Olivera Radovanović

 • World Citizen
 • International Laughter Ambassador
 • Predsednik udruženja Smeh Joga Srbija
 • Laughter Yoga Teacher / učitelj Smeh joge
 • business laughter coaching
 • laughter coaching za pojedince i timove
 • laughter facilitation skills training
 • holistic thinking coaching
 • Gibberish communication skills trainer
 • laughter wellness coaching
 • keynote & motivational speaker
 • company manager
 • web developer
 • online marketing manager
 • ugostitelj
 • trgovac
 • rođeni vođa
 • privrednik u duši
 • zaljubljenik u ljude
 • wonderer celim bićem
 • neko ko ne zna gde ga put vodi, ali svejedno ima hrabrosti da ide. 

Koja reč o Oliveri

Olivera izučava Smeh jogu od 2008. godine, pomoću koje se oporavila od kancera.

Godine: 2011. postaje Smeh joga liderka i osniva prvi smeh klub u Srbiji – besplatan za sve.

Godine: 2014. godine postaje Smeh joga učitelj i osniva udruženje Smeh Joga Srbija u koviru kojeg smeh klub nastavlja da radi po istom principu.

Godine 2017. Olivera Radovanović je imenova za međunarodni smeh ambasadorku od strane Laughter Yoga International.

NIS i smeh joga sa Oliverom
Korporativni Laughter Wellness

U 2021. godini za njom se nalazi 13 godina iskustva i 10 godina profesionalnog bavljenja metodologijom Laughter Yoge, čijim povodom je i nastala knjiga – priručnik, Dah Radosti.

Ućitelj Smeh joge Olivera Radovanović
Sertifikat Laughter Yoga Teacher
Smeh Ambasador Olivera Radovanović
Laughter Ambassdor
sertifikat smeh joga lider laughter yoga leader
Sertifikat Laughter Yoga Leader

Olivera Radovanović deli moćnu, pozitivnu, veselu energiju i kreativnost, i ovoj praksi dodaje svoje veštine – joga pranajame, Nidra joge i meditacije zajedno sa njenim dugogodišnjim interesom za duhovni i lični razvoj, intuitivnu sposobnost, veštinom pri radu i komunikaciji sa ljudima za efikasnu nastavu i preduzetničke i menadžerske veštine. 

Smeh je vlasništvo čoveka i donosi nove perspektive. – Anonimno

Kao profesionalac u oblasti smeha, lider ove profesije u regionu, i kroz celokupnu životnu i radnu biografiju, Olivera je stekla veliko iskustvo u grupnom i individualnom radu sa ljudima – sa ženama i muškarcima koji su oboleli od raka, dece i odraslih sa fizičkim i/ili mentalnim invaliditetom, dece svih uzrasta, sa seniorima, poslovnim ljudima, tako i sa svima ostalima koji žele da se smeju i da budu zdraviji, srećniji, opušteniji, produktivniji, komunikativniji. Veoma je uspešna u ličnom laughter coachingu, jedako i u partnerskom, porodičnom i grupnom. 

Njene smeh wellness radionice pružaju jedinstvenu atmosferu u kojoj je tim bilding jednostavan i lak, što neminovno dovodi do visokih nivoa entuzijazma i pozitivnih dugotrajnih rezultata.

global laughter conderence
Madan Kataria i Olivera Radovanović
Madhuti Kataria i Olivera
Madhuti Kataria i Olivera Radovanović

Bussines Laughter Wellness Trener

[dropcap]Kao[/dropcap] neko ko se veoma rano počeo baviti preduzetništvom i ima četrdesetogodišnje iskustvo u biznisu i menadžmentu, njena niša u smeh profesiji je bitnis – Korporativni Laughter Wellness. Olivera sarađuje sa organizacijama, malim i srednjim preduzećima, kompanijama i korporacijama, kako domaćim tako i inostranim, u čijim krugovima je veoma cenjena zbog izuzetnih rezultata koje postiže sa zaposlenima i celokupnog povećanja produktivnosti kompanija i to u veoma kratkom roku. Rezultete postiže veoma vešto kroz Business Laughter Wellness:

 • Laughter Facilitation,
 • Health & Wellness Laughter,
 • Holistic Thinking Laughter i
 • Gibberish communication veštine. 

Oliverina posebnost se uveliko ističe na raznim seminarima, konferencijama, događajima… Ništa ne prevazilazi barijere, gradi moral, smanjuje stres i regeneriše pozitivnu energiju kao Olivera sa svojim kratkim ali fantastičnim Laughter Ice Breaker-ima, Energy Booster-ima ili keynote govorima. Kao lider i stručnjak iz ove oblasti, veoma je tražena od strane domaćih i inostranih kompanija u regionu i šire.

Osmi mart TC Stadion Beograd
Uspeh je kada svaki dan doživljavaš kao da je godišnji odmor. – Olivera Radovanović

Oliverina radna iskustva su počela veoma rano, u njenoj sedmoj godina u porodičnim prodavnicama. Dakle, od rane mladosti bila je usmerena na rad sa ljudima. Radna iskustva je kroz život stekla iz oblasti trgovine, ugostiteljstva, turizma i menadžmenta u zemlji i inostranstvu. Posedovala svoja dva restorana, butik i lanac većih trafika, što u zemlji što u inostranstvu. Vodila više inostranih kompanija i deo je invalidskog pokreta više od 10 godina.

Sve gore navedeno joj je omogućilo da stekne visok senzibilitet u odnosima s ljudima i usmeri u pravcu kojim danas ide, putevima smeha.

Njenu profesionalnu biografiju možete pogledati na LinkedIn, dok je njena profesionalna prfil stranica na zvaničnim stranicama Laughter Yoga pokreta dostupna ovde.

Prati svoju strast. Odvešće te do tvoje svrhe. – Oprah Winfrey

Šta se dešava kada doneseš odluku da se smeješ i veruješ. 

“Izgradila sam ceo svoj život i posao na tome. Eksperimentalno živim od 2008 godien kada sam prvi put ugledala HA HA HA viziju koja me je provela kroz oporavak, razvod, početak novog života, odose sa decom; koja me je provela kroz kako graditi karijeru od smeha, kako živeti tamo gde je trava stalno zelena… Sve što sam stvorila u proteklih par godina je proistelko iz moje vere u smeh”, kaže Olivera

„Smeh je magija bića, svetlost mog postojanja.“ – Olivera Radovanović

Smeh joag u biznisu konferencijski smeh wellness
Osmeh – kriva linija koja sve ispravi.

Smeh je moje novo odelo

Svaka praksa, da b ti se “urezala” u telo, neophodno je raditi  10 000 sati i onda je počnete živeti. Za mene Laughter Yoga nije nešto što ja radim, deo je onoga što sam ja. Smeh stvara nove neuronske veze, prespoja kola u našem mozgu (samodirektna neuroplastičnost: trajna promene u mozgu – sposbnost nervnog sistema da se menja, da promeni svoju strukturu i funkciju tokom života, to se zove neuro nauka). Kao i svim drugim ljudima koji redovno praktikuju smejanje, to se meni dogodilo. Laughter Yoga se koristi kao pozitivno stanje koje može da se prikači nečemu što je bilo problematično u prošlosti. Tako da znam, iz ličnog iskustva, da možemo istrenirati sebe da budemo zahvalniji, ljubazniji, radosniji, veseliji, srećniji, nasmejaniji…

Laughter joga je, bukvalno, vežbanje smeha kao bilo koju drugu discipline ili sport. Dugoročnim redovnim praktikovanjem smeha dozvolimo našem autentičnom smehu da nas cele prožme. Istrenirala sam svoje telo, um, srce, istrenirana sam da budem smeh vibracija. Smejem se iznutra. Moj smeh dolazi iz mog srca – nevidljiva Laughter Yog:  budem ta vibracija, širim tu vibraciju… ja jesma ta vibracija…ja jesam smeh.

smeh joga srbija World Citizen laughter yoga

Oliveraina Laughter Yoga priča

Tek smo nedavno poslali svesni ili svesniji i sada znamo da se radost i sreća (kao i sve druge emocije i osećaji) nalaze unutar nas samih. Laughter Yoga je odlična alatka za povratak svom izvoru, svom unutrašnjem detetu, svojoj autentičnosti, svojoj radosti i alat koji nas uči i koji nam pomaže kako da negujemo sebe i svoju radost. Jednom kada ponovo otkrijmo svoju radost, bivamo zdraviji, produktivniji i snažniji. Sve to možemo postići najjednostavnijm, ali ujedno i najmoćnijim i svima dostupnim alatom – smehom. Smeh je vrlo moćan alat za transformaciju!

„Moj duboki smeh nosi u meni veliku poruku.“ – Olivera Radovanović

Nekada…

Pre spoznaje mog sopstvenog smeha i njegove moći za moju transformacijiu nije mi bilo do smaha. Osim briga, teskobe i trpljenja teško da je čega drugog bilo. Opasno je biti u lošem emocionalnom stanju, ali to danas znam.

Iz lošeg emocionalnog stanja izviru sve bolesti. Stručnjaci kažu da je srce krivo za sve. Pa, ne govore baš tim rečima ali kažu da prvo osetimo emocije, koje daju signal mozgu koje dalje, u odnosu na emocije, određuje biohemiju. Zamislite, ili vam je možda poznato, da kukate celi dan kakva vam je tada biohemija. A sada zamislite da se smejete po ceo dan… Sigurna sam da pri samoj pomisli doživljavate emocije koje utiču na to kako se u ovom trenutku zbog toga osećate.

Zbog neadekvatnih emocija i loše biohemije dogodio mi se 2008. godine kancer dojke (prošla kroz operaciju u februaru iste godine, zatim hemoterapiju u proleće i zračenje na jesen).

Uvek sam bila znatiželjna i želela sam da znam šta se zbiva, ali je malo informacija bilo o ovoj temi, kako off i tako i online. A poznato je da ni od lekara ne možete izvući reči, ništa nam ne govore. Razumem ja njih, ali pacijenti imaju pravo da znaju šta se i zašto s njima događa i radi. Kada sam jednog oknologa internistu pitala: Šta su tumorki marker, odgovr je bio: “Ovo je viša medicina i ne mogu vam ja to objašnjavati.”

Tragala sam i našla informacije uglavnom na engleskom, informacije su na srpskom bile šture, ipak 2008. je u pitanju. Sve što sam našla sam prevela, samouko (još u to vreme) napravila sajt ni nalik na ove današnje sa 50 web stranica, od toga:  šta je rak dojke, muškarci i rak dojke, sekundarni rak dojke, tumorski marker, kako porodica da se postavi prema obolelom, kako oboleli da se postavi prema porodici, šta i kako ako neko umire od kancera… i drugo.

Da bi proširila saznanje o postojanju sajta www.raddojek.rs (danas ne postoji) i približila informacije drugima, okrenula sam se Facebooku i pokrenula stranicu Rak dojke i podrška (danas ne postoji). Ne mogu vam opričati koliko mi se žena obratilo za pomoć, savet, podršku…

Mislim da sam u prvom, drugom danu svog fejsbučenja naišla na smeh klub u Nottinghamu i pogledala njihov video zapis. Bilas am fascinirana jedostavnošću i energijom.  Odmah sam znala da je to ono što želim da radim u svom životu. Kako će uticati, šta će sve doneti, kako će mi život izmeniti, nisam ni znala ni razmišljala. Samos am želela to da radim!

Obratila sam se osnivaču smeh kluba Jo Eadie-u, predavač na Otvorenom univerzitetu – Fakultet umetnosti i društvenih nauka (FASS), Milton Keney, Ujedinjeno Kraljevstvo, danas moj kolega. Savetovao je da nađem smeh klub blizu sebe kako bih mogla završiti obuku za Laughter Yoga lidera, dobiti sertifikat i osnovati smeh klub. Najbliže mesto je bilo Indija i Laughter Yoga International University, krovna organizacije lLughter Yoge. Obratila sam se dr Madanu Katariji, osnivaču pokreta Laughter Yoge. Odgovo je usledio brzo u kom je pisalo da sve što trebe da uradim je da dođem u Indiju na obuku. Zbog slabosti od bolesti nisam bila u stanju toliko daleko putovati.

učitelj smeh joge moja ptiča
Smeh, daje ti krila. – Olivera Radovanović

I tako, u čekanju na priliku nisam radila na rešavanju loših emocija, nisam znala kako. Zato sam u decembru 2010. godine prošla još jednu onkološku opraciju, histerektomiju. Uoči operacije saznajem za obuku smeh joga lidera u Sloveniji, gde je u međuvremenu osnovan smeh klub koji je vodila Simona Krebs, mag. zdr. med. i Laughter Yoga učitelj, danas direktor i osnivač Međunarodnog Instituta za smeh, Maribor. Obuka je bila planirana tačno tri meseca nakon ove teške operacije što je bilo sjajno, jer ne smete vežbati Laughter Yogu i snažno se smejati najmanje tri meseca nakon operacije (stomak se “najozboljnije i najsnažnije smeje”).

20.03.2011. završila sam lidersku obuku u Slovenij  i nakon povratka u Novi Sad, osnovala Smeh Klub Novi Sad. Osnovan je na Svetski dan smeha, 01. maja 2011. Svetski dan smeha se inače slavi svake prve nedelje u maju.

U osnivanju smeh kluba, a kasnije i udruženja, veliku ulogu imala je Tatjana Stojšić Petković, psihološkinja, moja koleginica, saradnica, ali pre svega veliki prijatelj i još veća podrška od samog početka. Pored nje jedanko važnu ulogu ima Jadranka Nemet, moja prijateljica, kao i udruženje “Iz kruga Vojvodina”, Novi Sad, koje je ustupilo svoj prostpor u kojem je osnovan klub. Nihova uloga u postaljanju temelja nove metodologije na ovim prostorima je od neprocenjivog značaja.

20.03.2014. godine završila sam obuku za Laughter Yoga učitelja koju je održao dr Madan Kataria je u Salzburgu, Austrija. Moja mentorka Simona Krebs mi je pružila neizmernu podršku.

1. maja 2014. (Svetski Dan Smeha) osnovala sam udruženje Smeh Joga Srbija zajedno sa Tatjanom Stojšić Petković, Jelenom Jovanović, Duškom Radojčićem (predsednikom orijentirskog kluba OAK Novi Sad), i mojom decom Andreom i Đorđem Radovanović.

“Sreća jedne zajednice počinje sa blagostanjem / stanje udobrnosti, zdravlja i sreće / porodica koje u njoj žive.” – Kofi Annan

Zanimljivost

20. mart 2011.

Međunarodni dan sreće (poznat kao Dan sreće) obeležava se širom sveta 20. marta. Međunarodni dan sreće osnovao je savetnik Ujedinjenih nacija Jayme Illien 28. juna 2012. godine, kada je svih 193 države članice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija jednoglasno usvojilo Rezoluciju 66/281 UN-a. Međunarodni dan sreće, nakon višegodišnje kampanje pokrenuta je 2011. godine od strane Jayme Global Public Benefit Corporation / Jayme Globalne Korporacije za Javnu Korist.

Rezolucija Skupštine A / RES / 66/281 navodi u relevantnom delu:
Baloni sreće

Generalna skupština, Svesna je da je težnja za srećom osnovni ljudski cilj. Prepoznajući potrebu za inkluzivnijim, ravnopravnijim i uravnoteženijim pristupom ekonomskom rastu koji promoviše održivi razvoj, iskorenjivanje siromaštva, sreću i blagostanje svih naroda, odlučuje da 20. mart proglasi za Međunarodni Dan Sreće, poziva sve države članice, organizacije sistema Ujedinjenih Nacija i druge međunarodne i regionalne organizacije, kao i civilno društvo, uključujući nevladine organizacije i pojedince, da posmatraju Međunarodni dan sreće na odgovarajući način, uključujući kroz edukaciju i aktivnosti podizanja svesti javnosti.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija, Rezolucija koju je Generalna skupština usvojila 28. juna 2012.

Pa sad vi meni recite… Slučajnosti nisu slučajne.

obuka smeh joga lidera
Obuka Smeh joga lidera, Maribor, Slovenija

Moja misija:

Da razvijem tim Ambasadora Kulture Dobrog Zdravlja i Raspoloženja!

Vreme i predanost su učinili svoje. Laughter Yogu je sada prepoznata i priznata praksa. Organizovano je puno radionica, časova, predavanja, seminara, konferencija, bilo je puno televizijskih i radio nastupa na svim nacionalnim i regionalnim radio stanicama i televizijama, kao i pregršt intervjua za sve eminentne novine, magazine i portale.

Moja misija je never ending story… Moja namera da omogućim svima da dođu do svog smeha i svoje istine kroz smeh, a toj je dugačak proces.

Nepokolebljiva sam u odluci da smeh učinim vašom normom življenja. Moja već jeste!

* Nepokolebljivost – Kvalitet odlučnosti, dužnosti, i čvrstine.

Obuka smeh joga učitelja
Obuka Smeh joga učitelja

Misija Laughter Ambassador-a:

Promovisanje svesnost o Smeh joga tehnici i njenim bezbrojnim zdravstvenim dobrobitima širom sveta, kroz javni govor, publikacije, demonstracije i smeh klubove kako bi realizovali misliju pokreta Laughter Yoge i doneli bolje zdravlje, sreću i mir u Svetu kroz smeh. Titula Laughter Amassador-a dobija se isključivo po zasluzi, i iza nje stoji ozbiljan rad.

Implementirala sam, rekla bih, apstraktnu tehniku. U Srbiji i regionu je danas prepoznat značaj Smeh joge. Više od 300000 ljudi je učestvovalo u Smeh joga časovima širom Srbije i okolnim zemljama.

Indijska ambasada
Njena ekselencija gđa Narinder Čohan, ambasadorka Indije u Srbiji

Da li li ste ikada primetili da se rado nalazite u društvu ljudi koji se smeju. To je zato što svi volimo da se smejemo i svi volimo ljude koji se smeju. Smeh znači otvorenost, poverenje, bliskost i prisnost, a podrazumeva veselje i radost. Smeh je pozitivan, energičan i prosto privlačan. Valjda je to razlog čestih gostovanja na svim nacionalnim i privatnim televizijama i radio stanicama, nacionalnim i lokalnim dnevnim novinama, magazinima, drugim oblicima pisanih medija, i drugim medijima u regionu.

Na krilima smeha daleki se stiže. – Olivera Radovanović

Imala sam i privileglju i čast da predstavim Srbiju na 1. Global Laughter Yoga Conference koja je održana u Frankfutru u junu 2017. Godin. Bilo je učesnika iz 18 zemalja:  Norveška, Švedska, Litvanije, Rusija,Hong Kong, Taiwan, Japan, Alžir, Meksiko, Venecuela, USA, Kanada, Austrija, Nemačka, Australija, Francuska, Izraela i Srbija – jedini predstavnik sa teritorije Balkana.

global laughter yoga conference
Globalna Laughter Yoga konferencija

Uživala sam u smehu sa koleginicama i kolegama širom sveta. Nigde drugde na svetu (ne mislim na lokaciju) se ne može doživeti zejedništvo i jednost kao u Smeh jogi. Zato i jeste najsrećnija zajenica u svetu, a veza je smeh.

Na ovoj konferenciji sam ostvarila saradnju sa predsednicom “Charlie Smile”, Laurom Chaplin, praunukom čuvenog Čarli Čaplina i potpisala peticiju da pravo na smeh udje u Deklaraciju ljudskih prava.

laura chaplin
Laura Chaplin i Olivera Radovanovič

Mnogo je smeha proteklo od mog prvog saznanja da smehom mogu da izmenim svoje emocije, bez obzira šta se u životu dešava. Učestvovala sam u mnogim projektima i sarađivala sa mnogim organizacijama. Smeh jogu su iskusile sve generacije, osobe sa različitim vrstama invaliditeta, osobe sa rakom dojke, deca ulice, izviđači i mnogi, mnogi drugi.

Pravo na smeh je ljudsko pravo. -Laura Chaplin

Smeh joga jedinstven koncept i liderska veština  – vođenje pojedinca ili grupe kroz metodologiju smeh joge: Smeh joga asane, vežbe smeha ii meditacije. Smeh joga jeste liderska veđtina koja je neophodna, a koja se razvija kroz istu, za održavanje časova i smeh klubovima, korporacijama, školama, domu za stare ili sa osobama sa invaliditetom. Svojim školovanjem za učitelja Smeh joge omogućilo mi je da obučava druge za Smeh joga lidera i na taj način osiguram profesionalno prenošenje ove metodologije.

Moj cilj je da podelim svoje znanje sa što više ljudi. Smeh sa drugima je najveća nagrada koju mogu dobiti i najbolji način na koji mogu da provedem svoje vreme.

Ljudi koji prepoznaju i proslavljaju svoju jedinstvenost odišu magnetnom energijom koja je potpuno neodoljiva. – Nikki Owen

Novosadski Smeh klub je društveni smeh klub. Časovi Smeh joge u smeh klubu održavaju se jednom nedeljno pro bono za opšte dobro. Svako ko želi da radi na sebi ili da doživi instant jogu – Smeh jogu čije efekte osetite odmah i koja vas u trenutku menja, a na duge staze i vaš život, su dobrodošli bez obzira na pol, dob, fizičke mogućnosti; socijalne, verske i druge razlike.

U smeh klubu se često mogu čuti iskustva o promenama u životima članova koji redovno dolaze na časove Smeh joge. Naravno, da bi doživeli promene treba vežbati svaki dan oko 15-20 minuta, ako ne u klubu, onda kod kuće ili gde god stignemo. Može i jednom nedeljno po sat vremea u klubu, ali to je nešto duži process.

Smeh joga se može vežbati bilo gde i bilo kada, sve što vam treba je dobra volja i želja da budete dobro raspoloženi, zdravi, da imate puno prijatelja jer je smeh najjači društveni lepak. Ako želite da  budete produktivniji i da lakše prebrodite teške trenutke, pridružite se smeh klubu. Smeh joga nas nauči da se smejemo bezuslovno, pruža snagu u nevoljama, razvija mehanizam koji nam pomaže da zadržimo pozitivan mentalni stav, bez obzira na okolnosti.

Zato, smejete se: Bez obzira na sve!

Za mene je smeh i dalje čudo, iako znam kako deluje. – Olivera Radovanović

Sada…

Sada sam, kažu bez sve šale: faktor stabilnosti u regionu. Zaista smeh razvije stabilnost, možda bolje da kažem da radost koju smeh generiše na dobljem nivo stvara unutrašni mir. To je zato što i smeh i radost podrazumevaju preuzimanje lične odgovornosti nad sopstvenim životom. Ovo bi značilo da sam u nekom trenutku to i uradila, preuzela sam kontrolum. Kada i kako se to dogodilo, ne znam. Znam samo da mi je saveznika bio smeh i da sam toga tek postala svesna kada mi je rečeno da sam faktor stabilnosti. Dok se mi smejemo, dok mi radimo smeh smeh radi za nas. Danas svesno i sa namerom kontrolišem svoje emocije, dozvolim sebi i suze i smeh kako bih izbalanisrala svoj emocionalno stane i osigurala sebi svesno radosno življenje, bez obzira na sve. Nisam se smejala da bih ovo postigla, smejala sam se da bi se smejala, to je tako dobar osećaj!

Najbolju stvar koju možeš raditi sa drugima, sa odećom na sebi, je smejati se. – Woddy Allen

Smeh ima i jednu veoma zanimljivu nus pojavu: što se više smeješ, više se smeješ. Kao posledicu toga bolje i dublje dišemo, a kao posledicu toga unosimo enormne količine kiseonika što nam jača imuni sistem. Dr Otto Warburg, dobitnik Nobelove nagrade je rekao “Kada bi unosili dovoljno kiseonika u telo, nijadna ćelija NEĆE i NE može da se razboli od kancera.” A da li sam vam rekla da je smeh najjednostavniji oblik dubokog disanja!?

Trebali bismo znati da je kiseonik životna lijija, a kretanje život.

Olivera Radovanović
Ne čini nas sreća zahvalnim, već zahvalnost srećnim.

Smeh je magija, a ja bacam čini na tebe. – Olivera Radovanović