Olivera Radovanović - Smeh Joga Srbija - Učitelj Smeh joge

Olivera Radovanović

Olivera Radovanović

Predsednik udruženje

Olivera Radovanović otključava skrivene potencijale i povećavam produktivnost pojedinaca, timova i korporacaija.

“Holyveerra”, kako je od milošte zove njen učitelj i začetnik Laughter Yoge, dr Madan Kataria, je svedok moći našeg unutrašnjeg potencijala za samoisceljenje kroz smeh, je implementator ove moćne tehnike u Srbiji, lider ove profesije u regionu.

Trener – Speaker – Coach

Ja jesam smeh.

učitelj smeh joge Oliverom Radovanović

Smejem se, dakle postojim. – Olivera Radovanović

 • World Citizen
 • International Laughter Ambassador
 • Predsednik udruženja Smeh Joga Srbija
 • Laughter Yoga Teacher / učitelj Smeh joge
 • business laughter coaching
 • laughter coaching za pojedince i timove
 • laughter facilitation skills training
 • holistic thinking coaching
 • Gibberish communication skills trainer
 • laughter wellness coaching
 • keynote & motivational speaker
 • company manager
 • web developer
 • online marketing manager
 • ugostitelj
 • trgovac
 • rođeni vođa
 • privrednik u duši
 • zaljubljenik u ljude
 • wonderer celim bićem
 • neko ko ne zna gde ga put vodi, ali svejedno ima hrabrosti da ide. 

Koja reč o Oliveri

Od 2008. godine Olivera Radoavnović izučava Smeh jogu. Uključena je u svetski pokret Smeh joge 2011. godine kada je završlia obuku za Smeh joga lidere i osnovala prvi Smeh klub u Srbija. Godine 2014. pohađala je za sertifikovanog učitelja Smeh joge kod dr Madan Kataria, nakon čega je osnovala udruženje “Smeh Joga Srbija”.

NIS i smeh joga sa Oliverom
Korporativni Laughter Wellness

Ove 2020. ušla je u 12tu godinu iskustva iz Smeh joge i sedmu godinu u održavanju obuka za Smeh joga lidere i do sada je obrazovala više od 80 lidera širom Srbije i regiona: Kragujevac, Kruševac, Požarevac, Pančevo, Beograd, Subotica, Bor, Titel, Novi Sad, Užice, Niš… ; Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, USA – Minneapolis…

Ućitelj Smeh joge Olivera Radovanović
Sertifikat Laughter Yoga Teacher
Smeh Ambasador Olivera Radovanović
Laughter Ambassdor
sertifikat smeh joga lider laughter yoga leader
Sertifikat Laughter Yoga Leader

Olivera Radovanović deli moćnu, pozitivnu, veselu energiju i kreativnost, i ovoj praksi dodaje svoje veštine – joga pranajame, Nidra joge i meditacije zajedno sa njenim dugogodišnjim interesom za duhovni i lični razvoj, intuitivnu sposobnost, people skills za efikasnu nastavu i preduzetničke i  menađerske veštine. 

Smeh je vlasništvo čoveka i donosi nove perspektive. – Anonimno

Kao profesionalac u oblasti smeha, lider ove profesije u regonu, i kroz celokupno životno i radno iskustv, Olivera radovanović je stekla veliko iskustvo u grupnom i individualnom radu sa ljudima – sa ženama i muškarcima koji obolelih od raka, dece i odraslih sa fizičkim i/ili mentalnim invaliditetom, dece svih uzrasta, sa seniorima, poslovnim ljudima, tako i sa svima ostalima koji žele da se smeju i da budu zdraviji, srećniji, opušteniji, produktivniji, komunikativniji. Vema je uspešna u ličnom laughter coachingu, jedako i u partnerskom, porodičnom i grupnom. 

Njene smeh wellness radionice pružaju jedinstvenu atmosferu u kojoj je tim bilding jednostavan i lak, što neminovno dovodi do visokih nivoa entuzijazma i pozitivnih dugotrajnih rezultata.

global laughter conderence
Madan Kataria i Olivera Radovanović
Madhuti Kataria i Olivera
Madhuti Kataria i Olivera Radovanović

Učitelj Smeh joge

Kao neko ko se veoma rano počao baviti preduzetništvom i ima 40to godišnje iskustvo u biznisu i menadžmentu, njena niša u smeh profesiji je Korporativni / Business Laughter Wellnessbiznis smeh wellness. Olivera Radovanović sarađuje sa organizacijama, malim i srednjim preduzećima, kompanijama i korporacijama, kako domaćim tako i inostranim, u čijim krugovima je veoma cenjena zbog izuetnih rezultata koje postiže sa zaposlenima i celokupnog povećanja produktivnosti kompanija i to u veoma kratkom roku. Rezultete postiže veoma vešto kroz Business Laughter Wellness: Laughter Facilitation, Health & Wellness Laughter, Holistic Thinking Laughter i Gibberish communication veštine.  Saznajte više o Business Laughter Wellness-u.

Oliverina posebnost se uveliko ističe na raznim seminarima, konferencijama, događajima… Ništa ne prevazilazi barijere, gradi moral, smanjuje stres i regeneriše pozitivnu energiju kao Olivera sa svojim kratkim ali fantastičnim Laughter Ice Breaker-ima, Energy Booster-ima ili keynote govorima.
Ako vam na koferencijam, seminarima, treninzima i ostalim događajima treba puno pozitivne energije ispunjene magijom smeha, Olivera je osoba koju pozivate.

Olivera Radovanović, kao lider i stručnjak iz ove oblasti, veoma je tražena od strane domaćih i inostranih kompanija u regijonu i šire.

Više o Oliverinom radu možete pročitati i pogledati na našim stranama Reference.

Osmi mart TC Stadion Beograd
Uspeh je kada svaki dan doživljavaš kao da je godišnji odmor.

Oliverina radna iskustva su počela veoma rano, u njenoj sedmoj godina u porodičnim prodavnicama. Dakle, od rane mladosti bila je usmerena na rad sa ljudima. Radna iskustva je kroz život stekla iz oblasti trgovine, ugostiteljstva, turizma i menadžmenta u zemlji i inostranstvu. Posedovala svoja dva restorana, butik i lanac većih trafika, što u zemlji što u inostranstvu. Vodila više inostranih kompanija, kao što je Breco Zimbabwe (ćerka firma od Breco sa Isle of man), Shahsa & Associates Harare (zastupnik američki kamioni Freightliner), i mnoge druge.

Njenu profesionalnu biografiju možete pogledati na LinkedIn.

Prati svoju strast. Odvešće te do tvoje svrhe. – Oprah Winfrey

Od 2008. godine Olivera Radovanović pričljučila se invalidskom pokretu i realizovala razne projekte, učestvovala u izradi Strategije pristupačnosti grada Novog Sada, naučila znakovni jezik, po sospstvenoj ideji snimila je dokumentarni film “6” o personalnoj asistenciji osobama sa invaliditetom u koautorstvu sa Tatjanom Stojšić Petković za filmski festival “Uhvati samnom ovaj dan” u Novom Sadu.

Sve gore navedeno joj je omogućilo da stekne visok senzibilitet u odnosima s ljudima i usmeri u pravcu kojim danas ide.

Profesionalnu profilnu stranicu Olivere Radovanović kao Laughter Yoga Teacher, na sajtu svetske mreže Smeh joge – laughteryoga.org, možete pogledati na dole navedenom linku.

Laughter Yoga Teachers & Trainers / Laughter Yoga Training Experts

Smeh joag u biznisu konferencijski smeh wellness
Osmeh – kriva linija koja sve ispravi.

Za sebe Olivera kaže:

Šta se dešava kada doneseš odluku da se smeješ i veruješ. 

Izgradila sam ceo svoj život i posao na tome. Eksperimentalno živim od 2008 godien kada sam prvi put ugledla HA HA HA viziju koja me je provela kroz oporavak, razvod, početak novog života, odose sa decom; koja me je provela kroz kako graditi karijeru od smeha, kako živeti tamo gde je trava stalno zelena… Sve što sam stvorila u proteklih par godina je proistelko iz moje vere u smeh.

smeh joga srbija World Citizen laughter yoga

Smeh je moje novo odelo

Svaku praksa, da b ti se “urezala” u telo, neophodno je raditi  10 000 sati i onda je počnete živeti. Za  mene Smeh joga nije nešto što ja radim, Smeh joga je deo onoga što sam ja. Prespojila je kola u mom mozgu – samodirektna neuroplastičnost – trajna promene u mozgu / sposbnost nervnog sistema da se menja, da promeni svoju strukturu i funkciju tokom života – to se zove neuro nauka. Smeh joga se koristi kao pozitivno stanje koje može da se prikači nečemu što je bilo problematično u prošlosti.. Tako da znam, iz  ličnog iskustva, da možemo iztrenirati sebe da budemo zahvalniji, ljubazniji, radosniji, veseliji, srećniji, nasmejaniji… Sav moj rad Smeh joge dolazi iznutra, iz mog srca – NEVEIDLJIVA SMEH JOGA – budem ta vibracija, širim tu vibraciju… ja jesma ta vibracija…

Smeh je magija. – dr Mourad Seghir

Smeh joga je ono šti ja jesam, smejem se iznutra. Istrenirala sam svoje telo, um, srce, istrenirana sam da budem ta vibracija i ja jesam smeh, i to se oseća i vidi jer zračim smeh.

učitelj smeh joge moja ptiča
Smeh, daje ti krila. – Olivera Radovanović

Moja Smeh joga priča

Olivera Radovanović: Ljudi su najčešće u velikoj potrebi za radošću i srećom, ali je uglavnom traže izvan sebe.  Smeh joga je odlična alatka da ljudima pokaže gde im se radost sakrila i kako da je ponovo nađu i dalje neguju. I ne samo to, ako im pomognemo da otkriju svoju radost, biće zdraviji, produktivniji i snažniji i sve to kroz najjednostavniju, ali ujedno i najmoćniju alatku na svetu koju svi mogu da koriste – SMEH – Izuzetann alat za transformaciju!

Smeh daje krilia tvojim snovima. – Kim Juth

Verujem da se sve dešava sa razlogom, pa tako i moj rak dojke. U 2008. godini sam  dijagnostikovana, prošla kroz operaciju u februaru iste godine, zatim hemoterapiju i zračenja. Lekari su veoma rezervisani što se tiče informacija o tome šta se vama događa, morate ih pitati o svakom malom detalju i oni vam i dalje neće reći sve. Jednom prilikom sam od interniste onkologa dobila sledeći odgovor: “Ovo je viša medicina i ne mogu vam ja to objašnjavati.” Dakle, nisu baš bili susretljivi mojim željama da saznam šta se u meni dešava, koji su sve postupci i koji su efekti istih. Naći ću ih sama pomislih i tako je i bilo. Tragala sam po internetu, ali većina je bila na engleskom i nešto malo na hrvatskom. Šta sam mogla da uradim, osim da sve to prevedem na srpski i napravim sajt kako bi se sve žene, kao i muškarci, mogli informisati o tome šta je to rak dojke, koje sve procese prolazi pacijent i šta može da očekuje. Kada sam sve završila bilo je preko 50 web stranica. Pitala sam se kako bi se što brže proširila informacija da takav sajt postoji, www.rakdojke.iz.rs  Facebook je tada kod nas bio prilično novi medij i ja sam ga iskoristila tako što sam napravila svoj profil da bih napravila stranicu  Rak dojke i podrška, gde sam povezala moj sajt.

“Zdravlje kroz smeh ulazi”, kaže Olivera, i dodaje: “Govorim iz ličnog iskustva i zato sam toliko uporna, istrajna, predana i posvećena kada je Smeh joga u pitanju. Neću prestati širiti ovu jednostavnu ali veoma moćnu tehniku, koja menja život.”

Surfujući tako Facebook-om, naiđem na Smeh Klub u Nottinghamu i pogledam video koji su postavili. Odmah sam znala da je to ono što želim da radim u svom životu. Našla sam mail adresu i pisala Jo-u, danas moj kolega, koji je objasnio da bi bilo dobro da nađem klub blizu sebe kako bih mogla završiti obuku za Smeh joga lidera i dobiti sertifikat. Ubrzo sam doznala da nema ništa slično u našoj blizini, već da postoji Laughter Yoga International u Indiji. Pisala sam dr Madanu Katariji lično. On mi je  odobrio stipendiju za obuku, sve što je trebalo je bilo da dođem. Međutim, i dalje mi je Indija bila daleko. Ali, moja želja da postanem Smeh joga lider nije nestala. Englezi bi rekli: “Gde je volja, tu je i način.”

obuka smeh joga lidera
Obuka Smeh joga lidera

U decembru 2010. sam prošla još jednu onkološku opraciju (ovaj put je napao reproduktivne organe). Negde u isto vreme saznajem za obuku u Sloveniji gde je u međuvremenu osnovan Smeh Klub koji je vodila Simona Krebs, mag. zdr. med., danas direktor i osnivač Međunarodnog Instituta za smeh, Maribor. Obuka je bila planirana tačno tri meseca nakon ove teške operacije što je bilo sjajno, jer ne smete vežbati Smeh jogu najmanje tri meseca nakon operacije. Kod Simone, Smeh joga učitelja sam završila lidersku obuku 20.03.2011. i nakon povratka u Novi Sad, osnovala Smeh Klub Novi Sad, na Svetski dan smeha 01. maja 2011. Svetski dan smeha se inače slavi svake prve nedelje u maju.

Više o Simoni Krebs i njenom radu možete pročitati ovde www.osreci.se.

Obuka smeh joga učitelja
Obuka Smeh joga učitelja

U jesen 2013. objavljeno je da će dr Madan Kataria održati obuku za čuitelje Smeh joge u Evropi u proleće 2014. Pisah mu ponovo i on odgovori da moja stipendija važi, bez obzira kada mogu doći. Prijavila sam se na obuku i završih intenzivnu obuku za Smeh joga učitelje lično kod dr Madan Kataria. Svoj sertifikat sam zasluženo dobila 20.03.2014. godine. Za ostvarivanje ove obuke imala sam veliku podršku jedne divne žene, Simone Krebs moje mentorke. Zanimljivo je da sam obe obuke pohađala u isto vreme i da sam oba sertifikata dobila na isti datum. Da vas uopznam sa tim datumom 20.mart, to je Svetski dan sreće. Pa, sada…

Moj san je od prvog dana bio da raširim smeh kroz našu divnu zemlju Srbiju i region. Smatram velikim uspehom predstavljanje i implementiranje ove apstraktne metode.

Moja misija je da razvijem tim AMBASADORA “KULTURE DOBROG ZDRAVLJA I RASPOLOŽENJA!”

Ovo sam postigla…  Učinila sam Smeh jogu preopznatljivom i priznatom praksom u celom regionu  kroz puno rada kroz razne radionice na raznim događajima sa raznim organizacijama povodom raznih prilika…, nastupala na mnogim televizijama, davala intervjue za mneg enovine i magazine Razvila sam skroman tim od preko 60 Smeh joga lidera širom zemlje i regiona i raste… osnažila lidere i oni su otvtorili Smeh klubove u svojim gradovima u Srbiji i BiH – ukupno ih trenutno ima 12. Sve to i još mnogo više dovelo je do toga da i ja u istinu postanem ambadador, internacionalni Laughter Ambassador 3.6.2017. Sertifikat Laughter Ambassador-a mi je pristigao poštom iz Indije. Ispod je fotografija sa 1. Laughter Ambassador Day par dana kasnije u Frankfurtu, Nemačka, kada smo  zvanično bili i imenovani kao Laughter Ambasadori.

Misija Laughter Ambassador-a je da promoviše svesnost o Smeh joga tehnici i njene bezbrojne zdravstvene koristi širom sveta, kroz javni govor, publikacije, demnostracije i smeh klubove kako bi ralizovali misliju pokreta Laughter Yoge i doneli bolje zdravlje, sreću i mir u Svetu kroz smeh. Titula Laughter Amassador-a dobija se isključivo po zasluzi, i iza nje stoji ozbiljan rad.

Indijska ambasada
Njena ekselencija gđa Narinder Čohan, ambasadorka Indije u Srbiji

Zahvaljujući upornosti istrajala sam u implementaciji ove, rekla bih, apstraktne tehnike. U Srbiji i regionu je danas prepoznat značaj Smeh joge. U mom klub u Novom Sadu ima preko 500 članova i više od 200000 ljudi je učestvovalo u Smeh joga časovima širom Srbije i okolnim zemljama.

Na krilima smeha daleki se stiže. – Olivera Radovanović

Gostovala sam na skoro svim nacionalnim i privatnim televizijskim i radio stanicama, koje takođe dolaze u Smeh Klub Novi Sad i prave raportaže, kao i nacionalne i lokalne dnevne novine, magazini i drugi oblici pisanih medija. Isto tako i na RTV emisijama i TV kućama, magazinima i drugom medijima u regionu. Učestvovala sam u mnogim projektima i sarađivala sa mnogim organizacijama. Smeh jogu su iskusile sve generacije, i osobe sa različitim vrstama invaliditeta, osobe sa rakom dojke, deca ulica grada Novog Sada, izviđači i mnogi, mnogi drugi.

global laughter yoga conference
Globalna Laughter Yoga konferencija

Imala sam i privileglju i čast da predstavljam Srbiju na 1. Global Laughter Yoga Conference koja je održana u Frankfutru od 23-25. juna 2017. godine na kojoj je učetvovalo 370 ljudi iz 18 zemalja širom sveta i sa 5 kontinenata, od Azije, Afrike, Evrope do Severne i Južne Amerike. Dakle, pored Srbije bili su predstavnici Laughter Yoga zejdnice iz Norveške, Švedske, Litvanije, Rusije, Hong Konga, Taiwana, Japana, Alžira, Meksika, Venecuele, USA, Kanade, Austrije, Nemačke, Australije, Francuske i Izraela. Nije bilo predstavnika država iz našeg neposrednog okruženja.

Prva Globalna Smeh joga konferencija ne bi bila potpuna da sa nama nije bila i Laura Chaplin, praunuka čuvenog Čarli Čaplina. Laura Chaplin vodi organizaciju “Charlie Smile”. Saradnja udrženja Smeh Joga Srbije i Laurine organizacije  Charlie Smile je otpočela i ranije kada smo potpisali peticiju – da pravo na smeh udje u Deklaraciju ljudskih prava. Možete je i vi potpisati klikom na link.

laura chaplin
Laura Chaplin i Olivera Radovanovič

Kako je Smeh joga jedinstven koncept, osoba mora da bude obučena kao Lider Smeh joge da bi bila u mogućnosti da vodi grupu ljudi kroz Smeh joga časove i meditaciju u društvenom klubu, korporacijama, školama, domu za stare ili sa osobama sa invaliditetom. Dakle, obuku za učitelje Smeh joge sam završila da bih bila u mogućnosti da obučavam nove kolege za Smeh joga lidere u Srbiji i šire, koji bi nakon završene obuke posedovali sertifikat međunarodnog univeziteta Smeh joge “Laughter Yoga International University“, India, bili deo udruženja “Smeh Joga Srbija” i svi zajedno širili smeh kroz Srbiju, region, pa i šire. Do ovog trenutka, proleće 2018., obučila sam više od 70 Smeh joga lidere iz Srbije, Bosne i Hercegovine – Sarajevo, Tršić, Bijeljina, Mostar, Kladanj ; Crne Gore – Podgorica – prva Smeh joga liderka u GC ; Makedonija – Skoplje ;  USA Minnesota, Minnepolis. Više o obučenim Smeh Joga liderima “Srbije” možete pročitati ovde. Videćemo šta će doneti obuke na jesen.

Moj cilj je da podelim svoje znanje sa što više ljudi. Smeh sa drugima je najveća nagrada koju mogu dobiti i najbolji način na koji mogu da provedem svoje vreme.

Novosadski Smeh klub, koji je 25.04.2014. prerastao u udruženje Smeh Joga Srbija, je postao veoma popularan. Uložila sam puno vremena, rada i strpljenja, ali sam zato veoma srećna. Časovi se održavaju sredom za sve koji žele da rade na sebi i/ili da dožive Instant jogu – Smeh jogu čije efekte osetite odmah i koja vas u trenutku menja. Svi su dobrodošli bez obzira na pol, dob, fizičke mogućnosti; socijalne, verske i druge razlike.

Ljudi koji prepoznaju i proslavljaju svoju jedinstvenost odišu magnetnom energijom koja je potpuno neodoljiva. – Nikki Owen

Promene u mom životu zahvaljujući Smeh jogi su izuzetno velike i sve su pozitivne. Uvek sam bila snažna ličnost, ali vežbajući Smeh jogu promenila sam svoj život u potpunosti. Pre svega, više nisam bolesna, jer kada vežbate Smeh jogu unosite enormne količine kiseonika što vam jača imuni sistem. Kroz smeh – ko je zdrav, teže se razboljeva, ko je bolestan, brže se oporavlja. Dr Otto Warburg, dobitnik Nobelove nagrade je rekao “Kada bi unosili dovoljno kiseonika u telo, nije jadna ćelije NEĆE i NE može da se razboli od kancera.” Zašto njega spominjem? Zato što je SMEH najjednostavniji oblik dubokog disanja. Sledeće, volim sebe u potpunosti. Ranije sam sve radila zbog drugih i trpela mnoga psihička i emocionalna maltretiranja, jedan od razloga zašto sam se tako razbolela. Danas imam sasvim drugi stav, ali u isto vreme sam u potpunosti otvorena i puna ljubavi prema drugima, uvek spremna na davanje. Potvrda je veliki broj ljudi oko mene koji me cene, poštuju i vole… I još nešto, pronašla sam svoj mir, mir koji se ujedno prenosi na druge i zbog kojeg me dožovljavaju kao “faktor stabilnosti u regionu“, kako reče meni jedna veoma draga osoba koja je veoma cenjena u celom svetu.

I dalje je magija, bez obzira što znaš kako radi. – Terry Prachter

U klubu često čujem iskustva o promenama u životima od članova koji redovno dolaze na časove Smeh joge. Naravno, da bi doživeli promene treba vežbati svaki dan oko 15-20 minuta, ako ne u klubu, onda kod kuće ili gde god stignemo. Smeh joga se može vežbati bilo gde i bilo kada, sve što vam treba je dobra volja i želja da budete dobro raspoloženi, zdravi, da imate puno prijatelja jer je zaista odličan socijalni konektor, budete produktivniji i da lakše prebrodite teške trenutke jer vas Smeh joga uči da se smejete bezuslovno, pruža snagu u nevoljama, razvija mehanizam koji pomaže ljudima da zadrže pozitivan mentalni stav, bez obzira na okolnosti. Zato, smejete se: No Matter What!

olivera radovanovic zahvalnost
Ne čini nas sreća zahvalnim, već zahvalnost srećnim.
Nakon svih ovih okolnosti i mnogih drugih iskustava u životu, verujem da se sve dešava sa dobrim razlogom i ne prestajem voleti život.