Kako funkcioniše Smeh joga - Smeh Joga Srbija

Kako funkcioniše Smeh joga

kako funkcioniše Smeh joga

Evo kako funkcioniše Smeh joga

Čas Smeh joge se sastoji od serije zabavnih, jednostavnih i blagih vežbi koje se u grupi lakše vežbaju.

Iako se oslanja na kreativnost osobe koja vodi čas, postoji struktura koju većina ljudi prati:

  • 1. Tapšemo u ritmu dok izgovaramo “ho, ho, ha, ha, ha”.
  • 2. Dišemo duboko
  • 3. Razigramo se
  • 4. Smeh vežbe

Nepostoji određeno vreme trajanja časa. Neki traju 10 minuta u zavisnosti od vremena koje je na raspolaganju. Neki traju 45 minuta i duže. Čas od 30 minuta je dovoljan za odrasle zdrave osobe (nešto manje za starije osobe).

Tempo i sadržaj jednog časa se adaptira kako bi odgovaralo potrebama i zahtevima grupe. Blagi fizički pokreti su ponekad uključeni.

kako funkcioniše smeh joga

Ako vreme i lokacija dozvoljavaju, zadnji deo Smeh joga časa  se zove “smeh meditacija” i obično traje 5 do 10 minuta. Za to vreme članovi grupe sede na podu (ili stolici) u tišini par minuta, i simuliraju smeh sve dok po zadnji put ne počne da teče jedan prirodan smeh kao fontana (videti znači verovati!). Ne izgovaraju se reči. Sedenje dozvoljava dijafragmi da se opusti i kad se mišići donjeg dela tela opuste ovaj proces postane neverovatno lak (dijafragma je mišić koji koristimo kada se smejemo – što je opušteniji, to ćete se više smejati).

Ples je još jedan način da se čas privede kraju. To je poseban ples uz muziku koja pomaže da se opustimo.

Nemoguće je sa se smejete i plašite u isto vreme. – Norman Cousins

Kratak opis svakog koraka ove neverovatne metode

  • 1. Tapšanje u ritmu dok izgovaramo “ho ho, ha ha ha”

Ovo se razlikuje od običnog tapšanja. Ovde držite šake ispred sebe okrenute jedna drugoj, u cilju da imate pun kontakt – da prst udari isti prst druge ruke. Ova vežba zagrevanja stimulira akupunkturne tačke na dlanovima i poboljšava cirkulaciju krvi u celom telu. Pomaže da osećate blagostanje i gradite nivo energije.

  • 2.Disanje

Ove vežbe pomažu da se poboljša fizička i mentalna relaksacija. Pomaže da se izbegne zamor.

  • 3. Razigranost

Ponovo smo deca i ou pomoć dečije razigranosti bude nam lakše da se zabavimo iopustimo.

  • 4. Smeh vežbe

Biblioteka vežbi smeha je gotovo nepresušna. Ovde dolazi do izražaja kreativnost.

Kako funkcioniše Smeh joga
Smeh meditacija

Smeh meditacija

Otvara vrata do punog izražaja, slobodnog toka, jačine smeha, paranje stomaka (sve bez ikakvog razloga). Smeh Joga nije pogodna kao zamena za lečenje fizičkih, mentalnih i psihofizičkih bolesti i ne mora odgovarati svakome. Ona je kontraidikativna za ljude koji pate od nekontrolisanog krvnog pritiska, bolesti srca, epilepsije, bilo kog oblika hernije, jakog bola u leđima i većih psihijatriskih poremećaja. Ovaj spisak je samo vodilja. Ako sumnjate, nemojte je probati, i konsultujte se sa vašim lekarom. Onaj ko je već pod terapijom obavezno da se konsultuje sa svojim lekarom pre nego što smanji dozu ili prestane sa terapijom. Čak i skroz zdrava osoba koja oseti bilo kakvu neprijatnost dok se smeje, mora odmah prestati i potražiti stručnu medicinsku pomoć. Molimo vas da koristite zdrav razum: nema naprezanja, nema novih bolova.

Eto kako funkcioniše Smeh joga.