Dr Madan Kataria - Smeh Joga Srbija - Dr Madan Kataria

Dr Madan Kataria

Poruka dr Madan Katarie, začetnika smeh joge:

Dragi Smeh prijatelji,

Ako je ikada bilo potrebe za smehom, to je sada. Svet je u stanju nemira i panike. Uplašeni recesije, terorizma i nasilja, nastaje i postoji rastuće osećanje bespomoćnosti i nesigurnosti.

Ovo nije prvi put da nam predstoji ekonomska recesija. Usponi i padovi su dizajn života. Kvalitet života ne zavisi od onog šta se dešava sa nama, već zavisi od toga šta mi radimo kada se nešto dešava. Mi ne možemo promeniti spoljašnje okolnosti u jednom danu. Najlakša stvar koju možemo da uradimo je da promenimo način na koji se mi osećamo iznutra, dakle, ovo je pravo vreme da se smejemo bez ikakvog razloga, dok će vreme poboljšati spoljašnje uslove.

Dr Madan Kataria

Nisam video nikog da je umro od smeha, ali znam milione koji umiru, jer se ne smeju. – Dr Madan Kataria

Srećom, imamo Smeh Jogu, odličan alat koji pomaže za podizanje i jačanje našeg duha u vreme krize. To će nam pomoći da negujemo pozitivan mentalni stav i razumevanje prema bezuslovnoj ljubavi, opraštanju, velikodušnosti i samilosti. To su vrline koje su nam potrebne za mir i harmoniju na ovom svetu.

Danas je svetski dan smeha. Ovom prilikom se okupljamo na hiljade da se smejemo u celom svetu i da pomognemo da se smanje strahovi i napetost zvukom smeha. Naša misija je da donesemo dobro zdravlje, radost i svetski mir kroz smeh.

Kako možemo doneti mir u svetu kroz smeh? Formula je vrlo jednostavna – “Kada se smejemo, menjamo se. A kada se mi promenimo, ceo svet se menja.” – dr Madan Kataria. Ceo svet je proširena porodica – neka nam se priključe sa ljubavlju i smehom.

Molim Vas da se smejete bez ikakvog razloga samo jedan minut za mir u svetu i da tako pošaljete dobre vibracije u svemir.

Nema smeha u medicini, ali ima medicine u smehu. – Dr Madan Kataria

Madhuri Kataria

Madhuri Kataria

Smeh Joga je okuplla dve različite prakse – verovatno bi se moglo zvati srećan brak Groupnog smeha, osmislio dr Madan Kataria i joga praksu disanja, formulisala Madhuri Kataria. Zaista je ovo jedano uspešano partnerstvo koje je prebrodilo početak i preraslo u svetski pokret koji je doneo radost i sreću milionima širom sveta.

Madhuri Kataria zajedno sa suprugom dr Madan Kataria je suosnivač pokreta Smeh Joga klubova. Oduševljen učenik i zagovornik joge, njeno prisustvo je bilo značajan doprinos rastu pokreta Smeh Joga. Uključili  su elemente ovog drevnog oblika joge u Smeh jogu, uključujući vežbe dubokog disanja koje se sada koriste između smeh vežbi za produbljivanje dejstva. Rezultat svega je Smeh Joga: spoj joga dubokog disanja, istezanja, i vežbe smeha koje razvijaju dečiju razigranost. Smeh Joga Pokret koji je nastao sa samo pet ljudi u parku 1995.god.i proširio se širom Indije poput požara.

Sertifikat za učitelja Smeh joge Madan, Olivera i Madhuri
Dodela učiteljskog sertigikata

Godine 1999 dr Kataria je napravio svoju prvu  turneju po Sjedinjenim Američkim Državama na poziv psihologa Steve Wilson (SAD). Gospođa Kataria je, u pratnji svog supruga dr Kataria, kroz godine intenzivnog putovanja širila poruku i tehnike Smeh  Joge.

Dalai Lama, Madan Kataria, Madhuri Kataria
John Cleese, Madan Kataria

Dana se broj smeh klubova teško može izbrojati u Indiji, SAD, Kanadi, Australiji, Velikoj Britaniji, Irskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Belgiji, Švajcarskoj, Švedskoj, Norveškoj, Danskoj, Finskoj, Mađarskoj, Portugalu, Singapuru, Maleziji, Dubaiju, Izrael, Hong Kong i Vijetnam, Sloveniji, Rumuniji, Srbiji, BiH…

Danas Madhuri Kataria putuje širom sveta sa dr Kataria kao ravnopravni partnera da preuzme odgovornost i razmenu radosnog zadatka širenja virusa smeh.

Guinness World Records 2015 Madan Kataria
Guinness World Records 2015 Madan Kataria
Guinness World Records 2017 Madan Kataria
Guinness World Records 2017 Madan Kataria